torstai 23. syyskuuta 2010

Strippinolostelua

Niin no...

Minähän siis olen tässä paistatellut, että pidän kulttuurista. Se on muuten ihan totta. Ja pitää sisällään kaikkea ja mitä tahansa (ja on pitänytkin). Viimeksi tulin lukeneeksi sarjakuvaa. Sen tekijänä oli käsittääkseni kanadanranskalainen Delisle-niminen herra, joka oli kirjoittanut matkakertomuksia sekä Pohjois-Koreasta että Burmasta.

Minähän en tiennyt tämän tyyppisestä sarjakuvakerronnasta aikaisemmin mitään, mutta onneksi minut tuntevat ihmiset syytävät minulle virikkeitä sieltä sun täältä - niin kävi tämänkin herran kohdalla. Annoin siis tajuntani laajentua siitä, millaista elämä Pohjois-Koreassa on (Suomi on taivas potenssiin sata) ja siitä, mitä sarjakuvalla voi saada aikaan. Samaisen herran toinen albumi kertoi hänen oleilustaan Burmassa vaimonsa ja pienen poikansa kanssa: hänen vaimonsa toimi maassa Lääkärit ilman rajoja -järjestön lääkärinä. Pidin tästäkin albumista kovasti.

Harmikseni havaitsin, että Tennispalatsissa Helsingissä olisi ollut Helsingin sarjakuvafestivaalin puitteissa näyttely, jossa kyseinen herra olisi ollut mukana, mutta se oli luonnollisesti päättynyt siihen mennessä, kun minä heräsin tiedostamaan koko asian.

Sarjakuvasta valveutuneena katsoin sitten myös Yle Teemalta lähetetyn sotasarjakuvadokumentin  - oli hyvin mielenkiintoista nähdä, miten eri tavoin sarjakuvantekijät olivat asiat kokeneet ja tietysti myös hyvin eri lähtökohdista asiaa lähestyneet. Ohjelman jälkeen tuli vielä piirroselokuva iranilaisen nuoren naisen kasvusta ja kokemuksista tämän itsensä kertomana: väkevää kerrontaa kerrassaan.

Ja nyt sitten eilen katselin blogilistan uusia blogeja ja availin ja lueskelin niitä sattumanvaraisesti ja törmäsin uuteen sarjakuvablogiin. Ihastuin heti ensimmäiseen kuvaan, jonka näin: tunnelipäisiin Tampereenturmelemisfanaatikkoihin. Mutta tieto lisää tuskaa: jälleen tunsin häpeää siitä, etten tiennyt mitään kyseisen blogin kirjoittajasta, vaikka minun olisi mukamuka kulttuurin ystävänä selkeästi pitänyt tietää.

Laitan linkin kyseiseen blogiin tähän, jotta muutkin voisivat siihen tutustua ja toivon samalla, ettei kyseinen herra huomaa linkitystä (tietämättömyyteni tietotekniikan under-the-hood -saloista estää minua tietämästä, tuleeko linkitys hänen tietoisuuteensa, ja jos tulee, niin pahoittelen tietämättömyyttäni herra Huitula). Loistava nimi muuten sarjakuvanpiirtäjälle, hilpeästi visuaalinen.

Niin että ei minulla tässä nyt oikein mitään muuta pointtia ollut kuin että a) olen näköjään tuomittu jatkuvaan häpeään tietämättömyydestäni mitä vaihtelevimmilla elämän alueilla ja b) lukekaa ihmeessä sarjakuvia(kin), ihmiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti