torstai 6. tammikuuta 2011

Päivä, joka sisälsi kaiken

Voi hitsin hitsi.

Tänään menin ystävättären kanssa kahvilaan. Tarkoitus oli vain juoda kaksi kaakaota, mutta kahvila oli toista mieltä. Vakitarjoilujen lisäksi (joihin olemme kehittäneet jonkinlaisen - huom. jonkinlaisen - vastustuskyvyn) vitriiniin oli ilmaantunut pulskia laskiaispullia ja hieman Pisan tornia muistuttavia hillosilmäänsä vilkuttavia runebergin torttuja. Kun silmät kuivina tuijotimme uutta tarjontaa, sanoi nuori nainen tiskin takaa katse tiiviisti runebergin tortuissa: "ne on kostutettu oikealla rommilla". Niin me sitten kiikutimme pöytäämme kahta kaakaota ("laitetaanko kermavaahtoa?" "Joo, kiitos") ja kahta kaltevaa hillotornia.

Kun asettelimme astioitamme takaisin tarjottimelle, huomasi ystävätär symmetrian lautasten välillä, ruokailuvälineet oli aseteltu lautasilleen tismallen samoin tarjottimen vastakkaisille reunoille. Niinpä asettelin lasinikin tarjottimelle siten, että pelikorttimainen peilikuvamaisuus täydentyi.

Ystävättärellänikin sattui olemaan päässään persoonallinen hattu, joten sain kahvilassa hymyn tuntemattomalta vanhemmalta naiselta. Hymyilin hänelle takaisin, kaupungeissa on harvoin mitään kontaktia tuntemattomien ihmisten välillä. Kaavan rikkoutuminen ilahduttaa.

Päivääni on sisältynyt kaikenlaista: iloista odotusta, pettymystä, suuria tunteita, häpeää ja lopulta naurua. Niin kirjava päivä, että voi olla vain hyvillään siitä, etteivät kaikki päivät ole aivan tällaisia. Ja toisaalta, näitäkin päiviä on oltava, sillä nekin vievät eteenpäin, jotakin kohti.

Huomenna on aika riisua joulukuusi. Voin jo kuvitella, miten se varistaa neulasensa mielenosoituksellisesti sille polulle, jota pitkin se ulos kuljetetaan. Mutta kaunis se on vieläkin tuossa valoissaan. Tuon minä ensi vuonnakin uuden tuoksuvan ja varisevan puun sisätiloihin. Mutta ennen sitä ehtii tapahtua vaikka mitä.

7 kommenttia:

 1. Joskus sinänsä arkiseen hetkeen sisältyy jotain niin suurta harmoniaa ja toisaalta oivallusta tästä elämästä, kuten kuulostaa herkulliseen hetkeesi kahvilassa ystävän kera sisältyneen!

  Oi, rommilla, oikealla rommilla kostutettu Runebergin torttu!

  VastaaPoista
 2. Ihana otsikko - kuulostaa täydelliseltä päivältä :).

  VastaaPoista
 3. Susa: Kyllä, kahvilahetki oli loistava, semminkin kun ystävätär vei minut koko kaupunkireissulle irrottautumaan sekavista ajatuksistani ja onnistui siinä mainiosti. Sitäpaitsi: hyvä runebergin torttu - parempi mieli!

  Rooibos: Mielenkiintoinen päivä tosiaan, mutta olo oli lopulta vähän kuin olisi käväissyt salaattilingossa. Tänään oli jo rauhallisempaa, minun on syytä ilmeisesti opetella aikuiseksi edes vähän, etten aina roihahtele niin valtoimenani, muutoin uhkaa polttoainepula.

  Siitä tuli mieleen sana "puupula", jonka kuulin TV-uutisista. Sanokaapa se muutaman kerran ääneen ja ilmoittakaa, alkaako teitäkin naurattaa, vai olenko se vain minä? :D

  VastaaPoista
 4. Puupula. Puupula. Puupulapuupulapuupulapuupula. On meitä ainakin kaksi, joita puupula naurattaa :D

  Toisinaan sitä juuttuu maistelemaan jotain ihan arkipäiväistä sanaa, joka jostain syystä on alkanut kuulostaa hassulta. Pumpuli on ollut kestosuosikkini jo pitkään. Kurpitsa huvittaa sekin aina välillä.

  Puupula voisi olla vaikka lastenkirjan päähenkilö. Puupula lentää kuuhun. Puupula mörköilee. Puupula ja seilaava pesuvati. Puupulan murjotuskomero. Hmmmm...

  VastaaPoista
 5. Tulilatva olet nyt *niin* oikeassa: Puupula on ehdottomasti lastenkirjan päähenkilö. Joko olet kirjoittanut kokonaisen tarinan, nimet vaikuttivat lupaavilta. Erityisesti haluaisin lukea tarinan Puupulan murjotuskomerosta. Minäkin saattaisin tarvita sellaisen :D Ja ajoittain myös ulospääsyn sieltä...

  VastaaPoista
 6. Heh, en ole kirjoittanut, ainakaan vielä :D Todellakin, murjotuskomerolle olisi toisinaan käyttöä. Tänään viimeksi olisin voinut mennä sinne hetkeksi...

  VastaaPoista
 7. Oikeastaan, ainahan se reitti sinne murjotuskomeroon tuntuu löytyvän, ennemminkin olisi ehkä tarpeen keksiä se loistava väylä ulos... :)

  Ehkäpä Aurinkoiset Ajatukset avaisivat takaoven onneen?

  VastaaPoista