keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Lupaan, etten paasaa enempää, mutta...


Kohta on vaalipäivä. Mahtavatko ehdokkaat olla itse niin uupuneita kuin minä jo alan olla? Katselin tänään dokumenttia Haavistosta. Ohjelmassa näytettiin myös erästä rouvaa, joka oli nähnyt Haaviston vaalitilaisuudessa ja kehui häntä kauniin sanoin: älykäs, sivistynyt, humaani, siihen suuntaan. Kun häneltä kysyttiin, aikooko rouva äänestää häntä, rouva vastasi: “En aio, kun en voi hyväksyä hänen siviilisäätyään”. 

Voi että minun vereni kiehui. Korostan, että hyväksyn ilman muuta sellaiset perustelut, että Niinistö on äänestäjän mielestä yksinkertaisesti pätevämpi, tai hänen arvonsa paremmin vastaavat äänestäjän omia arvoja. Mutta haluaako Niinistö tulla valituksi siksi, että on hetero?

Haavistoa on myös moitittu liiallisesta sovittelevuudesta (voiko sellaista olla?). Kuitenkin jos kohdemassa on ihmisoikeusongelmia, Haavisto nostaisi ne keskusteluissa esiin. Niinistö ei nostaisi, mikäli olisi vaara, että Suomen kauppasuhteet kyseiseen maahan saattaisivat vaarantua. Kumpi silloin on liian sovittelevainen? Molempien kantahan on selvästi perusteltavissa.

Lähinnä omaksi huvikseni tein vertailun Haaviston ja Niinistön kaikista aloitteista alkaen vuodesta 1989. Ne ovat vanhoja (uusimmat muistaakseni vuodelta -94), mutta kuitenkin arvokeskustelussa suuntaa-antavia. Lähde on eduskunnan aloitehaku täällä. Näin aloitteet jakautuivat:
Jos ihmettelette, mikä minuun nyt meni, kun otin tällaisen asian esille, on kai tunnustettava, että aivan liian läheltä minua on löytynyt ihminen, joka on päättänyt antaa äänensä Niinistölle lähinnä siksi, että hänellä on niin edustava puoliso (ja sentään nainen). Myönnän, se satutti minua ihan aidosti. Jos minä rakastaisin toista naista, mitätöityisinkö minäkin hänen silmissään?

5 kommenttia:

 1. Katsoin saman ohjelman ja ihmettelin samaa kohtaa; sinänsä fiksun tuntuinen nainen kehui ensin Haaviston pilviin ja vaikutti silmin nähden vaikuttuneelta Haaviston älystä ja muista ominaisuuksista, ja tuli sitten kuitenkin tuollaiseen lopputulokseen. Huoh.

  Minulla on lähipiirissä ihminen, joka on päättänyt jättää kokonaan äänestämättä toisella kierroksella, vaikka hänet hyvin tuntevana tiedän, että hänen arvonsa ovat hyvin "haavistomaiset". Olen melko varma että syynä on tämän tuntemani henkilön konservatiivisuus juuri tässä "aviosäätyasiassa", vaikkei hän sitä ääneen ole sanonutkaan. Surullista.

  Kiitos tuosta aloitetaulukosta, mielenkiintoista!

  VastaaPoista
 2. No mukavaa, etten säikäyttänyt ainakaan kaikkia lukijoita pois paasaamisellani ;-) Jotenkin välillä sitä tuohtuu niin kovasti, että ajatukset on johonkin ruutattava - ja mikäpä sen oivallisempi paikka kuin tämä.

  Mies näytti minulle juuri pätkiä Helsingin tukikonsertista, jossa hän oli paikan päällä itse: tunnelma on siellä ollut kyllä todella hieno. Ja Ultra Bra näkyi olevan upeassa vedossa. Mahtavaa, että kokosivat rivinsä tällaista tarkoitusta varten.

  VastaaPoista
 3. Vaalien ensimmäisellä kierroksella luin Hesarin perässähiihtäjä blogin kommenteista käsittääkseni jonkun kokoomuslaisen, jonka nimeä en nyt muista, paasavan siitä, kuinka Erkki Tuomioja sai Condoleessa(?) Ricen suuttumaan kysellessään CIAn vankilennoista ja muistaakseni myös Guantanamosta ja samalla sitten aiheutti huonot välit Yhdysvaltoihin. Samaan aikaan ehdokkailta kyseltiin vaalitenteissä toisivatko ja miten esille huolensa Venäjän demokratiakehityksestä Venäjän päättäjille ja kuinkas siellä Kiinassa, puhutaanko ihmisoikeuksista.
  Ihmisoikeuksista ja presidentistä kirjoittaa muuten myös Penjami blogissaan jäljen ääni.

  Minäkin näin tv:ssä tuon naisen. Huokaus. Luulenpa että hänen kaltaisiaan löytyy täältä melko paljon. Mutta toisaalta myös luulen, että juuri hänen kaltaisensa hyväksyvät "erilaisuuden" jos ja kun heidän elinpiiriinsä ilmestyy "erilainen", oli se erilaisuus sitten mitä tahansa. Kun he huomaavat, että "ne erilaiset" ovat aika tavallisia kuitenkin, eivätkä häiritse "sillä erilaisuudellaan" lopultakaan toisten elämää.

  VastaaPoista
 4. Tulin katsomaan kuinka sekavasti ja virheitä vilisten kirjoitin eilen kiireissäni. Ja nyt sitten muka korjailen niitä lievässä päänsäryssä.. Ei siis ollut tarkoitus kirjoittaa mitään että "kokoomus on huono", vaan lähinnä ärtymystäni ja väsymystäni politiikan kaksinaamaisuuten ja tyhjiin puheisiin. Se kyllä taisi tulla yhtä selvästi esille eilisessä sekavassa sepostuksessani kuin tämänkin päivän sekavuudessa.;)
  Hyvää sunnuntaista vaalipäivää sinulle Karenina!

  VastaaPoista
 5. Ei tullut mitään "Kokoomus on huono" -mielikuvaa kirjoituksestasi, kävin lukemassa sen Penjamin tekstinkin, mutta unohdin ruoja sitten vastata sinulle ja kiittää kommentistasi. Tänään tosiaan on sitten se jännittävä vaalipäivä, toivon niin kovasti, että Haavisto on onnistunut antamaan kovan vastuksen Niinistölle.

  Minä näen juuri nyt ulkona pulkkia, värikkäisiin talvihaalareihin pukeutuneita lapsia, liukureita ja lumilapioita. Hymyilyttää. Onneksi sunnuntait ovat myös vaalien lisäksi kaikkea tätä :D

  Jännittävää vaalipäivää sinnekin!

  VastaaPoista