sunnuntai 25. elokuuta 2013

Hämmästyttää, kummastuttaa

Isäni täytti eilen vuosia, samana päivänä kuin Sauli Niinistö. Samankaltaisuutta heissä ei kyllä kovin paljon ole. Tai mistäpä minä oikeasti mitään Niinistön persoonasta tiedän. Hän on aika vakavan oloinen ihminen, isän suu taas pyrkii hymyyn tuon tuosta. Isä on käytännön ihminen ja keksii ratkaisun pulmaan kuin pulmaan. Isä pitää laulamisesta ja tanssimisesta, mutta penkkiurheilusta kuitenkin yli kaiken. Hänen aivoissaan on urheilusuoritusten tietopankki - keräileepä hän tietoa itselleen myös tulevaisuuden lupauksista.

Tuleekohan minun lapsestani isän tyttö? Eilen, kun sukulaiseni näkivät kymmenkuisen tyttäreni ensi kertaa, sanoi toinen tädeistäni: "Isän silmät ihan selvästi". Saapui toinen täti, joka sanoi: "Tytöllä on äitinsä silmät". Pidin enemmän jälkimmäisestä kommentista. Kummallista sekin, miksi sitä tieten tahtoen haluaa lapsensa muistuttavan itseään, vaikka omasta ulkonäöstä ei ole itselleni sanottavampaa etua ollut... No, myönnetään, ettei tosin haittaakaan, en minä ihan kauhea ole, sellainen tavallinen suomalainen nainen. Ja suomalaiset naiset ovat kuitenkin keskimäärin aika hyviä, eikö? (Kuka kissan hännän nostaa, ellei kissa itse?).

Minä katsoin TV:stä aivan uskomattoman ohjelman mekaanisesta tietokoneesta, joka löytyi merenpohjasta Kreikan saaristosta jo kauan sitten. Vasta 2000-luvulla tiedemiesten ryhmän onnistui selvittää sen salaisuus. Se oli malli taivaankappaleiden liikkeistä, joka oli toteutettu hammasrattaiden avulla. Jopa kuun elliptinen ja hivenen vino rata oli onnistuttu mallintamaan täydellisesti erään hammasrattaan lävistävän tapin avulla.

Jotenkin tuo minulle uusi tieto moisen laitteen olemassaolosta niin valtavan kaukana menneisyydessä (laiva, josta laite löytyi, upposi n. 50 - 60 vuotta ennen ajanlaskumme alkua) sai minut hurjan kiihtymyksen valtaan. Olisin toivonut, että kotona olisi ollut joku aikuinen ihminen, jolle olisin voinut purkaa tunnetilaani. Miten kukaan on voinut rakentaaa moisen laitteen aikana, jolloin ei ollut sitä tietoa olemassa, mitä meillä nykyisin on taivaankappaleiden liikkeistä - auringonpimennykset ennustettiin täsmällisesti ja vieläpä siten, että varjon väri oli määritelty, joko musta tai tulenpunainen. Aivan käsittämätöntä. Täysin.

Tässä vielä linkki, jos joku sattuisi innostumaan katsomaan kyseisen ohjelman tämän pauhauksen jälkeen. Kannattaa kyllä katsoa, mieli jää myllertämään kuin hyvän kirjan jälkeen (Sielut kulkevat sateessa -kirjaa odotellessa...).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti